7 iunie 2010

Ziua Internaţională a Copilului, 1 Iunie


Ziua Internaţională a Copilului, 1 Iunie, a intrat în istorie ca având începuturile în anul 1925, an în care la Geneva s-a ţinut Conferinţa Mondială pentru bunăstarea copiilor, iar în China în acea zi de 1 iunie s-a sărbătorit Festivalul Dragonului, sărbatoare străveche, ce marchează în China începutul verii, festival organizat de către consulul Chinei la San Frascisco, pentru copii chinezi orfani.
Nu se ştie de ce a fost aleasă data de 1 iunie, se spune că a fost o simplă coincidenţă, dar de atunci ziua de 1 Iunie a rămas ca fiind considerată Ziua Internaţională a Copiilor peste tot în lume. De fapt, nu chiar peste tot în lume, căci unele ţări, sărbătoresc Ziua Copilului la alte date din an, astfel, în India se sărbătoreşte pe 14 Noiembrie, în Japonia şi Coreea de Sud, pe 5 Mai, în Hong Kong pe 4 aprilie, în Turcia pe 23 aprilie, în Mexic pe 30 aprilie, în Indonezia pe 8 iunie, în Singapore pe 1 octombrie, iar în Congo pe 25 decembrie. O situaţie chiar ciudată se întâlneşte în Germania, unde Ziua Copilui se sărbătoreşte pe data de 1 iunie în jumătatea de Est, iar în partea de Vest ziua este sărbătorită pe 20 septembrie. UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii), înfiinţat în 1946, a stabilit o altă dată pentru sărbătorirea Zilei Copilului: 20 noiembrie.
Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oară în lume în Octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internaţională a copilului i-a venit lui Rubab Mansoor elev în clasa a 8-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.
Documentare facuta de bibliotecar Delia Potre


Cu aceasta ocazie, Biblioteca scolara Sanmartin in parteneriat cu filiala Felix a Bibliotecii Judetene si-au propus:
Realizarea unei expoziţii formată din lucrările elevilor scolii Sanmartin (desene,
creaţii literare). Familiarizarea acestora cu spaţiul bibliotecii şcolare, precum şi vizitarea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Oradea – filiala Băile Felix.

Bibliotecari Delia Anca Potre, Csilla Tarb, Iuliana Vaida

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării