18 aprilie 2019

Lecturi de weekend 108


Itinerariul unui lama şi cele cinci înţelepciuni de Alexandra David-Neel  aparuta in   2015 la
editura Polirom



Alexandra David-Néel (1868‑1969) a fost o exploratoare franco‑belgiană. După o scurtă carieră de solistă de operă şi jurnalistă, a început să studieze religiile orientale. A scris peste 30 de cărţi despre aceste religii şi jurnale de călătorie. La Editura Polirom au mai apărut În inima Munţilor Himalaya (2014), Mistici şi magicieni în Tibet (2014), India în care am trăit (2014), Călătoria unei parizience în Lhasa (2014), Lampa înţelepciunii (2014), Itinerariul unui lama şi cele cinci înţelepciuni (împreună cu Lama Yongden, 2015) şi Vraja misterului. Fapte neobişnuite şi personaje ciudate pe care le-am întîlnit în călătoriile mele prin Orient şi Occident (2015)





Facem cunostinta cu civilizatia tibetana unde viata se desfasoara dupa tipare necunoscute occidentului. Maestrii spirituali sunt identificati din frageda pruncie, prin ritualuri bine stabilite, care uneori nu functioneaza din motive necunoscute...
Cînd Mipam vine pe lume, toată natură pare să se bucure, iar părinţii lui sînt încredinţaţi că fiul lor este reîncarnarea unui mare lama. Însă timpul trece şi copilul nu da dovadă de vreo aptitudine ieşită din comun. Leneş şi mîncăcios se integreaza in societatea oamenilor obisnuiti care lucreaza din greu pentru a obtine cele necesare traiului, experimentand  situatii fara iesire, care il obliga  sa fuga sa caute sa se salveze .
Baiatul întîlneşte un leopard prietenos şi, mai apoi, un călugăr care îi spune că este fiul unui mare zeu si o fata pe care hotaraste ca o va lua de sotie cand va fi mare.

Cauta pe de o parte  ţinutul  unde oamenii şi animalele convieţuiesc în pace, dar si o situatie materiala acceptabila pentru a castiga mana fetei pe care o iubeste, care avea o conditie sociala mai nobila decat el  si care era deja promisa altcuiva.

Realizat material,  incearca sa-si gaseasca fericirea cautandu-si iubita, dar de acum destinul il impinge spre tinutul unde oamenii si animalele convietuiesc in pace si spre pozitia de invatator care ii este menita.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării