11 martie 2019

Autobuzul magic – În interiorul corpului uman I


În data de 5 martie 2019 un grup de elevi integrați în Școala Gimnazială Nr 11 Oradea, au pornit într-o călătorie în corpul uman ghidată de cartea „ Autobuzul magic – În interiorul corpului uman”.
În călătoria noastră imaginară, in Ora sa STIM,  am fost ajutați de două studente la PPS: Nan Denisa și Ilaș Adela.

Am început prin a prezenta „materialul” de studiu. Copiii au fost foarte încântați de „cartea cu multe poze”. Fiecare dintre noi am citit bucăți/ pagini din carte. Astfel am făcut cunoștință cu personajele și cu subiectul cărții.

În prima oră, copiii au aflat lucruri interesante precum că: noi suntem alcătuiți din celule, că celulele sunt diferite și au roluri diferite, cum arată celulele, de ce ne hrănim, care sunt categoriile de alimente de care corpul uman are nevoie, că trebuie să păstrăm un echilibru între aceste categorii, că hrana noastră se transformă în energie, energie atât de necesară pentru a crește, a ne mișca, a vorbi, a gândi și a se juca. Tot în acest prim contact cu „Autobuzul magic” am mai învățat că pe limba noastră sunt mii de papile gustative care detectează diverse gusturi și care sunt așezate într-o anumită ordine: mai întâi cele care detectează gustul dulce și sunt poziționate la vârful limbii, apoi cele care detectează cel sărat, cel acru și ultimul amar.

Alimentele vor avea primul contact cu limba, apoi ajung în cavitatea bucală, coboară la vale printr-un tunel întunecos numit esofag și apoi ajung în stomac. În stomac se produce digestia. Am aflat că termenul „ digestie” își are originea într-un cuvânt care înseamnă a „mărunți”. De ce este nevoie a fi digerată, mărunțită? Ca ea să se transforme în energie și celulele să o poată transporta la celelalte organe din corpul noatru.

Dacă tot am vorbit de limbă, papile gustative, cavitate bucală, ne-am gândit să amintim și celelalte organe care se găsesc în partea de sus a corpului nostru, adică la cap. Astfel am amintit de ochi, nas, urechi și creier. Pentru că am amintit de creier, am „sărit” câteva pagini dar nu înainte a a face promisiunea că în ora a doua ne vom întoarce la acele pagini. Am ajuns la paginile 24-25, unde am aflat multe lucruri interesante cum ar fi acela că creierul funcționează tot timpul. Apoi am încercat să identificăm rolul fiecăruia dintre ele. Am aflat că fiecare dintre ele este responsabil cu un simț: nasul este responsabil cu simțul olfactiv, ochii cu percepția vizuală, urechile cu percepția auditivă.
Cele două studente au îndrumat „pașii” copiilor spre înțelegerea și descoperirea de lucruri noi. I-au ajutat și îndrumat pas cu pas/ pagină cu pagină pentru o înțelegere mai bună a acestor informații.

Profesor Susa Gabriela




Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării