20 martie 2019

Lecturi de weekend 107



Lectura propusa  este  Unul dintre noi de Asne Seierstad , aparuta la Grupul Editorial ART in anul 2018.


Unul dintre noi este relatarea unui masacru care a avut loc in Norvegia in 22 iulie 2011 cand Anders Behring Breivik a ucis saptezeci si sapte de conationali norvegieni intr-un atac terorist care a socat lumea.


O parte a criticii considera cartea  o capodopera, o lectura esentiala pentru cine vrea sa inteleaga vremurile pe care le traim.




Autoarea incearca sa raspunda la intrebari de bun simt care apar in atare situatii :Cum s-a putut intampla asa ceva? De ce s-a intamplat asta? Si cine este Anders Breivik?
Raspunsurile le-a cautat  intervievand persoanele implicate in eveniment, pe raniti pe supravietuitori pe fratii si parintii victimelor. A facut cercetari in trecutul agresorului si a vorbit cu toti cei care l-au cunoscut.
...
Un astfel de eveniment se poate repeta oricand oriunde .... daca sunt indeplinite conditiile necesare si suficiente.

 -Personalitate cu deficit de adaptare sociala , cu pretentii foarte mari in comparatie cu posibilitatile  fizice si intelectuale. 
- Rezistenta minima la frustrare si respingere.
- Familie dezorganizata fara criterii valorice bine definite.
- Acces la tehnologie , informatie si jocuri online care creaza sentimentul puterii , al invincibilitatii.
-Nevoia de apreciere, recunoastere si de putere cu orice pret.
O alta descriere care se potriveste agresorului o gasim  in Eseu despre perdantul radical de Hans Magnus Enzensberger

In acest context , ideologiile politice entuziaste si intalnirile euforice ale tinerilor dintr-un partid care militeaza pentru integrarea refugiatilor islamici, "il obliga" pe Anders Brevik sa devina radical , sa dea o lectie tuturor,  sa puna mana pe pusca si sa ucida sistematic , fara remuscari pe oricine i-a iesit in cale pe Insula Utoya.


Paralel cu evolutia personajului e descrisa evolutia societatii norvegiene  puse fata in fata cu emigratia islamica.Victimele fac parte atat dintre tinerii norvegieni cat si dintre emigrantii care au reusit sa se integreze in societatea norvegiana si incearca sa isi asume noua patrie.

Autoarea impartiala descrie in finalul cartii ce se intampla pe insula Utoya dupa un an.
Partidul tinerilor isi reia activitatea propagandistica pe insula. Parintii tinerilor morti, care doreau sa isi comemoreze victimele,  sunt izolati si evacuati rapid de pe insula pentru ca viata si ideologia sa triumfe...


A aparut si un film dupa acest caz-  filmul „Utøya – 22 iulie”, în regia lui Erik Poppe.


Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării