8 martie 2019

100 de femei - de ziua femeii


https://www.scena9.ro/article/nesupusele-personalitati-feminine


Începând de azi, ar fi musai ca bibliotecile din România se se îmbogățească cu NESUPUSELE, o carte absolut necesară, în care se găsesc 100 de povești de viață ale unora dintre cele mai importante personalități feminine din istoria noastră. Nu prea știm mare lucru despre ele, despre multe nici n-am auzit, atâta vreme cât, până nu demult, istoria înregistra în cărți mai ales realizările domnilor. Tocmai de aceea, cartea asta pe care a conceput-o De Basm - Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți ar trebui să ajungă la cât mai mulți dintre noi. Nu doar la copii (deși cartea este în primul rând concepută pentru ei), atâta vreme cât majoritatea dintre noi știm prea puține despre femeile care au pus umărul la o lume mai bună.
Cartea ne face tuturor cunoștință cu scriitoare, femei de știință, sportive, artiste, spioane și activiste pentru drepturile omului, principese și generații întregi de femei casnice, a căror muncă absolut esențială nu a primit niciun strop de recunoaștere. Din prezentarea proiectului , aflăm că „nesupusele sunt femei de succes în sensul obișnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos – în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare.
Mai mult, poveștile celor 100 de femei sunt scrise și ilustrate la rândul lor de femei, autoare și graficiene din zilele noastre. De texte s-au ocupat Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grünberg și Cristina Andone, iar de ilustrații, Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosz, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă și Criss Barsony. Autoarele cărții vor susține o serie de ateliere cu copii și adolecenți prin toată țara, iar dacă nu aveți cum să ajungeți la ateliere, puteți să contribuiți la rândul vostru pe platforma online www.nesupusele.ro, cu propriile povești despre nesupusele din viețile voastre. Cine sunt femeile din jurul vostru - mame, bunici, profesoare, vecine etc. - pe care le-ați vedea pe listă?
 

Nesupunerea lor a fost şi este nespusă prin manualele de şcoală.
De aceea ele sunt “NES(U)PUSELE”-100 de femei a căror poveste vrem să o spunem.

Nesupusele este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective) despre care tânăra generaţie nu are ocazia să afle multe lucruri prin intermediul şcolii sau instituţiilor media.
Recuperarea este inedită din mai multe puncte de vedere. Nu este vorba despre un dicţionar de personalităţi feminine, ci de o carte în două volume, conținând 100 de poveşti inspirate din viaţa acestor femei. Sunt texte de ficțiune, bazate pe o documentare bogată (arhive, cărţi, interviuri, etc.) şi completate de ilustraţii.
Proiectul include și ateliere diverse despre şi cu personalităţile selectate, ateliere desfăşurate în toată ţara, astfel încât poveştile nesupuselor să ajungă la câţi mai mulţi copii.

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării