29 februarie 2020

Lecturi de weekend 121

Fascinatia vestului salbatic  american s-a incheiat. Suntem in epoca realitatilor distopice pe care  le proiectam singuri in viitor si ajungem sa le traim in prezent.
Eu fac parte din generaţia care mai rezona cu  literatura şi filmul western, urmaream cu sufletul la gura aventurile marilor eroi condusi in viata de curaj , onestitate, intelepciune, demnitate si prietenie.

Dintre scriitorii care au facut cunoscuta viata si destinul indienilor americani putem reaminti pe  Karl May  romancier german şi mare visător care  a descris admirabil Vestul doar cu ajutorul imaginatiei. Personajele create lasa impresii puternice in sufletul cititorului.

Doua carti au ajuns intamplator alaturi in biblioteca si au readus in atentie tematica ramasa la iesirea din adolescenta.
  ,,Cîntecul bizonului. Din literatura pieilor roşii”, BPT, Bucureşti, 1978.antologie, traducere, prefaţă şi indice de Dan Grigorescu.
Grey Owl "Oameni și animale, pelerini ai ținuturilor sălbatice". Traducere de Viorica Vizante. Iasi, Junimea, 1974.

Facand un pic de cercetare am aflat ca Archibald Belaney (n. 8 septembrie 1888; d. 13 aprilie 1938) a fost un scriitor canadian, de origine britanică. La maturitate, el a luat identitatea de băștinaș american și a adoptat numele de Grey Owl/Bufniță cenușie . 

Alți europeni care și-au asumat o identitate de băștinași americani : Chief Buffalo Child Long Lance, Forrest Carter, Nasdijj and Ward Churchill. Circumstanțele sunt diferite în fiecare caz.

Am rasfoit cu drag cartile, iar prefata scrisa de   Dan Grigorescu am citit-o cu atentie. Acesta  parcurge istoria  poporului bastians al Americii decimat de lacomia europenilor care au colonizat marile intinderi ale continentului .

Departe de literatura de aventuri , antologia aduna spiritul si cultura triburilor indiene din nord, iar in Oameni si animale am resimtit  conditiile vietii in salbaticie. Natura cruda, nu cunoaste mila pentru oamenii sau animalele  care si-au pierdut integritatea fizica. Natura invingatoare sustine viata, o ajuta sa perpetueze , dar legile ei sunt implacabile.
 Omul este musafir in natura , observator  sau  factor de distrugere .
Ca observator devine parte a vietii ecosistemelor care i se releveaza treptat si il integreaza.
Ca factor de distrugere il vedem in fiecare zi , de atunci pana in ziua de azi.

Fascinatia acelei lumi  ramane !

Ce e viaţa?

Lucirea unui licurici în noapte.
Suflarea unui bizon într-o zi de iarnă.
Umbra cea măruntă care aleargă prin iarbă şi se pierde în amurg.

(1890, autor: Picior de corb, tribul Blackfoot, p.155)



Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării