11 februarie 2020

Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta - 2019

 

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „TEODOR Nes SALONTA



RAPORT DE ACTIVITATE – ANUL 2019



Evidența zilnică

La Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta zilnic s-a ținut evidența PROBIP a activităţii şi evidenţa primirii abonamentelor la presă și la Monitorul oficial. Zilnic au fost ridicate de la Primărie ziarele, care au fost lăsate acolo pentru bibliotecă.

În cursul anului 2019 la bibliotecă s-au înscris 170 utilizatori noi şi au fost vizate 563 fişe de cititori din anii anteriori.

Au fost difuzate 14259 documente, din care 8959 volume au fost împrumutate la domiciliu, iar 5300 publicaţii – lucrări de referinţă, ziare, reviste literare, cărţi, colecţia de Monitor oficial – au fost consultate în bibliotecă. Volumele restituite de cititori şi cele consultate în bibliotecă au fost intercalate pe rafturile sălilor de împrumut şi depozite. Pentru recuperarea cărţilor cititorii restanţieri au fost somaţi prin trimiterea înştiinţării de restituire a publicaţiilor împrumutate, prin telefon și prin rețeaua de socializare. Cărţile cu foi desprinse au fost recondiţionate prin mijloace proprii (lipite, cusute), pentru a putea fi împrumutate în continuare.

Au fost asigurate materiale bibliografice solicitate de elevi, studenţi, adulţi, pentru întocmirea referatelor din diverse domenii, pentru participare la concursuri şcolare sau de ocupare de post. Am dat îndrumări cu privire la folosirea unei bibliografii şi la alegerea lecturii, potrivit vârstei, preferinţei, profesiei.

Achiziție și prelucrare de carte

Pentru achiziţia de carte s-a studiat oferta editorială de pe internet, din librării, cele primite prin poştă sau prin e-mail. La achiziţie s-a ţinut cont de solicitările cititorilor, de bibliografia şcolară, de ofertele editoriale şi nu în ultimul rând de preţ şi de reducerile acordate.

Din fondul alocat achiziţiei de carte (cărțile sunt obiecte de inventar), au fost cumpărate în total 416 volume cărţi, în valoare totală de 14996.79 lei, din care:

  • 243 cărţi în limba română, în valoare totală de 7493.91 lei;

  • 173 cărţi în limba maghiară, în valoare totală de 7502,88 lei.

În cursul lunilor noiembrie şi decembrie au fost achitate abonamentele pentru anul 2020 la câteva publicaţii interne, în valoare totală de 1948,90 lei, astfel:

  • Monitor oficial, partea I-a, în limba română – 1310,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba română (2 titluri: Crișana și revista de cultură Familia) – 430,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba maghiară (3 titluri: Bihari napló, Várad și Biharország) – 319,90 lei.

În cursul anului 2019 au fost înregistrate în bibliotecă 566 volume, în valoare totală de 19255,87 lei. Dintre acestea 150 volume în valoare totală de 4259,08 lei au fost primite ca donaţie de la persoane fizice şi juridice. Donatorii generoși ne-au oferit cărți din biblioteca lor personală. Cu aceste donaţii colecţia bibliotecii s-a îmbogăţit cu titluri noi pe care nu le-a deţinut încă. O parte din cărțile primite ca donație au fost oferite altora. Cărțile care nu au fost prelucrate pentru bibliotecă – titluri din care mai deținea biblioteca, sau volume care au fost foarte uzate, pătate, cu foi lipsă – au fost așezate pe o masă în casa scării, de unde doritorii au ales să le ia acasă.

Și în anul 2019 am avut posibilitatea să participăm la „Programul Márai“ al societății Könyvtárellátó Nonprofit KFT din Budapesta, al cărui scop este ca publicațiile valoroase apărute pe piața cărții maghiare să ajungă la cititori cu sprijinul Fondului Cultural Național (Ungaria), prin intermediul bibliotecilor. Titlurile au fost alese din oferta organizatorilor, în valoarea stabilită de ei, de 270.000 forinți. Prin acest program au fost primite 100 de volume, în valoare totală de 3972.08 lei (conform cursului valutar BNR la data întocmirii facturii).

Donațiile și cărţile achiziționate au fost prelucrate biblioteconomic, conform clasificării zecimale universale. Li s-au întocmit evidenţa primară în Registru de mişcare a fondului şi evidenţa individuală în Registru inventar. Au fost întocmite – scrise de mână – fişele cărţilor pentru catalogul alfabetic şi sistematic, după care au fost intercalate în sertarele respective.

S-a continuat înregistrarea electronică a cărților prin programul Biblioteca.

Titlurile cărţilor înregistrate în bibliotecă sunt introduse periodic pe lista fondului de carte, care apare pe pagina web a Primăriei Municipiului Salonta.

La 31 decembrie 2019 fondul de carte al Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta a fost de 96411 volume, în valoare totală de 250460,37 lei.

Fondul de carte al bibliotecii a fost popularizat şi prin amenajarea periodică a vitrinelor cu expoziţii de carte (în total 52 ), marcând aniversările şi comemorările mai importante ale lunii respective.

La începutul anului s-a făcut o selecție de carte în depozitul mare și în secțiile de împrumut, pentru a elibera din spațiu, care va fi preluat de Societatea Culturală „Arany János“. Au fost împachetate în cutii 20.000 volume de cărți și reviste, care au fost transportate și depozitate într-o altă locație.

Pentru lucrările de renovare, care trebuiau să înceapă în vară, a fost eliberat un depozit, iar cărțile au fost duse în altă încăpere.

Activități cu publicul la bibliotecă

În cadrul animaţiei culturale, în anul 2019 la bibliotecă au avut loc câteva activităţi cultural-educative cu cartea.

  • La 17 ianuarie prof. Precup Andrea a desfășurat la bibliotecă Ora de limba română cu elevii clasei a V-a B;

  • 14 august s-a organizat Tabăra pentru copii de la grădinițe, și au fost în vizită la bibliotecă și au vizionat diverse diafilme, însoțiti de doamnele educatoare Rajos Anikó, Varró Anita, Berek Elza;

  • 30 septembrie am sărbătorit Ziua Basmului Maghiar, iar copii de la grădinițele din oraș au fost la bibliotecă, unde au vizionat basme și bibliotecarii le-au citit povești. Au fost prezente următoarele grădinițe:

  • Grădinița Făt-Frumos cu doamna educatoare Kádár Ilona;

  • Grădinița Fluierașul Fermecat cu doamna educatoare Nagy Boglárka;

  • Grădinița Toldi cu doamnele educatoare Nica Ecaterina, Bagi Tünde, Petran Balázs Natalia, Morar Victoria;

  • Grădinița Floarea Soarelui cu doamnele educatoare Gali Terezia și Andrási Anamaria.

  • 29 octombrie au vizitat biblioteca elevii clasei speciale V-X, secția maghiară de la CSEI Bonitas Oradea locația Salonta, însoțiți de doamnele profesoare Rusu Irina, Bozsányi Gizella, Vígh Beáta, Fikó Anita, Butcă Gabriela, Zsirka Alexandru, unde copii au ascultat povești citite de noi.

  • 30 octombrie Școala generală Boiu a vizitat biblioteca, clasele 0-4 împreună cu doamna învățătoare Barna Aranka.

  • 1 noiembrie doamna prof. de română Makai Veronika Mónika a organizat Ora de limba română cu clasa A V-a în bibliotecă.

Au fost puse la dispoziţia copiilor cărţi cu poveşti frumos ilustrate, enciclopedii pentru copii. Le-am prezentat biblioteca, am citit poveşti, am discutat cu ei şi am proiectat filme de desene animate cu aparatura primită prin programul Biblionet.

Pentru activităţile care s-au desfăşurat la bibliotecă au fost contactate cadrele didactice şi au fost pregătite materialele

În cadrul săptămânii „Școala altfel“ – în lunile martie, aprilie, mai – biblioteca a fost vizitată de elevii însoțiți de cadrele lor didactice de la:

  • Școala generală nr.2 din Ianoșda, clasele a I-a, a II-a și a IV-a, împreună cu prof. învat. primar Chișe Lavinia, Bughiu Delia;

  • Școala generală nr. 4 din Arpășel, împreună cu prof. înv. primar Bunău Irén;

  • Liceul Teoretic „Arany János’’Salonta, clasa a III-a, însoțiți de prof. înv.primar Pénzes Tünde;

  • Colegiul Național „Teodor Neș’’Salonta, clasele a III-a A, înv. Dehelean Florica, a III-a D, înv. Sava Florina Diana, a II-a A, înv. Nuțiu Adina și clasa pregătitoare, înv. Lerințiu Simona.

Biblioteca a fost vizitată și de câteva persoane care s-au aflat în trecere prin Salonta, și care pe lângă Muzeul Memorial „Arany János“ au dorit să vadă și biblioteca publică a orașului.

În ianuarie s-a ținut întâlnirea Cercului iubitorilor de poezie, cerc condus de d-na prof. Pelok Gabriella.

În cadrul serviciului Biblionet, internetul a fost folosit de 239 ori. Utilizatorii au fost îndrumaţi la folosirea calculatoarelor, la găsirea informaţiei căutate şi au fost supravegheaţi în sală.

Alte activități

În data de 6 iunie 2019 bibliotecarele Iliș Marioara și Rugină Irina au participat la o întâlnire metodică la Biblioteca Orășenească Săcueni, organizată de doamna bibliotecar Kerekes Terezia, iar la 9 iulie la un schimb de experiență - „Tabăra de păstrare a tradițiilor de artă populară“ - la căminul cultural din Santăul Mare, organizat de doamna bibliotecar Bátori Judit din Borș.

În 28 octombrie bibliotecara Szenkó Melinda a participat la Biblioteca Județeană din Békéscsaba din Ungaria la o întâlnire metodică.

În 2 decembrie am participat la întâlnirea metodică organizată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea, unde au fost invitate și colegele bibliotecare care s-au pensionat, doamna Vereș Maria și Rugină Irina.

Am colaborat cu Societatea Culturală „Arany János“ în desfășurarea anumitor programe culturale și cu traduceri din limba maghiară în limba română.

În cursul anului 2019 bibliotecarii au fost prezenţi la diferite acţiuni culturale organizate în localitatea noastră: programe cu ocazia unor zile aniversare importante, expoziţii, lansări de carte, comemorări, conferinţe, spectacole, etc…

Activităţile care au avut loc la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta în cursul anului 2019 au fost consemnate pe paginile Jurnalului salontan şi pe blogspotul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).

Datele statistice ale activităţii sunt comunicate Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor – Oradea şi Institutului Naţional de Statistică.




Salonta Bibliotecar

         Iliș Maria



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării