11 octombrie 2012

"Din durerile Bihorului" - lansare de carte





Al doilea eveniment al saptamanii a avut loc in 10 octombrie 2012,  lansarea cărţii "Din durerile Bihorului" (Pagini din lupta intelectualităţii române din Bihor pentru apărarea credinţei, şcolii şi fiinţei naţionale româneşti), Volumul III - Documente 1906, semnată de prof. Ioan Popovici, dr. Bujor Dulgău şi pr. Ioan-Mircea Ghitea.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Universitatea din Oradea, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea, Asociaţia Culturală "România în lume" şi Parohia Ortodoxă Husasău de Criş.  

Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judeţene a gazduit pe organizatori  si pe  distinsii  invitati: gl. bg. (r) Gheorghe Dragomir, părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul ortodox de Oradea, părintele Emilian Susan, Radu Pavel şi Felician Mureşan, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, prof. Radu Milian, de la Arhivele Naţionale, prof. univ. dr. Mihai Drecin, scriitorul George Roca, din Australia, prof. Ioan Baba Armănescu etc

Lansarea de carte a fost precedată de un moment muzical susţinut de Nagy Molnar Eszter, care a prezentat serenade de Schubert şi Oliver Metra.Tânăra are 12 ani, iar de şase ani studiază pianul cu profesoara Mariana Lupu. 


În calitate de gazdă, prof. Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, şi-a manifestat bucuria de a găzdui acest eveniment editorial, după ce cu o zi în urmă au fost lansata, tot la Bibliotecă, "România, între scutul american antirachetă şi katiuşa rusească. Timp şi destin"  de gl. bg. (r) Gheorghe Dragomir. „Asistăm la lansarea celui de-al treilea volum al unei lucrări de referinţă pentru ce înseamnă istoria nu foarte îndepărtată a Bihorului, şi nu numai", a spus Ligia Mirişan în deschiderea evenimentului.  

Autorul pr. Ioan-Mircea Ghitea mentioneaza :"Cartea continuă şirul documentelor din volumele anterioare, oprindu-se la anul 1906. Lucrarea reuneşte 68 de documente care, în structura lor, cuprind evenimentul aniversar a 40 de ani organizat la Bucureşti în cinstea regelui Carol I, prilej cu care la acea reuniune omagială a participat şi Corul Hilaria".

Autorii dr. Bujor Dulgău şi pr. Ioan-Mircea Ghitea au vorbit despre efortul de recuperare  a documentelor din poduri si pivnite  si despre istoria pierduta prin risipirea multor acte care in timp au fost distruse.


In finalul intalnirii a fost prezentată şi teza de doctorat a pr. Ioan-Mircea Ghitea, intitulată "Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903 - 1960). Monografie istorică".

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării