25 octombrie 2012

In memoriam Arany János (1817 – 1882)



La data de 22 octombrie elevii, cadrele didactice, iubitorii de literatură din Salonta îl comemorează pe marele poet Arany János, născut la Salonta la 2 martie 1817. Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la moartea sa, în oraș au avut loc mai multe evenimente organizate în memoria poetului.
                La Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta, Arany János a fost comemorat întrun mod inedit. Toți elevii, care au venit să navigheze pe internet, au fost rugați să citească dintrun volum o poezie sau un fragment, la alegere. Internetul este folosit de mulți copii cu dizabilități. Unii au refuzat, spunând că ei nu știu să citească, ceea ce nu era tocmai așa, dar vrând să folosească internetul s-au străduit. Alții, care citesc bibliografia școlară și au venit și la împrumut și la Biblionet, s-au oferit și în locul colegilor lor. Versurile au fost rostite și în limba română, biblioteca deținând și volume cu versurile traduse. Poeziile preferate au fost „Az ó torony“ (Turnul vechi, traducerea de Veronica Porumbacu) și „Családi kör“ (Cerc familial, traducerea de H. Grămescu).
Poetul ne-a lăsat o moștenire spirituală imensă: poezii, balade, trilogia Toldi și numeroase traduceri din opera lui Shakespeare și Aristofan.
         Intenția noastră a fost să atragem atenția copiilor asupra valorilor ce ne înconjoară și să-l omagiem, măcar pentru câteva clipe, pe cel mai mare poet epic al literaturii maghiare, Arany János.



                                                                  Rugină Irina, bibliotecar

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării