2 octombrie 2012

Informaţia editorială şi bibliotecile.



Asociaţia Uniunea Editorilor din România implementează proiectul strategic PRO-EDIT: Program de formare şi sprijinire a angajaţilor pentru o practică EDITorială PROfesionistă, cofinanţat din Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POS DRU), Axa prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”.


PRO-EDIT promovează învăţarea continuă în concordanţă cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere şi pe educaţie, integrate în circuitul european şi mondial. În acest scop, pe parcursul a 3 ani, vor fi organizate o serie de cursuri de formare profesională, sesiuni de lucru, conferinţe şi schimburi de experienţă. Astfel, în perioada 29 – 30 septembrie, Uniunea Editorilor din România, a organizat  la Sinaia, Hotel Mara, conferinţa: Informaţia editorială şi bibliotecile.




Acest eveniment s-a adresat bibliotecarilor şi angajaţilor din mediul editorial.Scopul si obiectivele programului sunt : creşterea gradului de informare a angajaţilor din sectorul editorial şi din biblioteci privind problematica recenta a profilului lor de activitate si interacţiunea cu lectori internaţionali pe probleme profesionale de maxima actualitate.

Agenda evenimentului a cuprins    intervenţii ale unor invitaţi de prestigiu, prezentări ale specialiştilor din domeniul biblioteconomic şi editorial, precum şi o serie de workshop-uri tematice, adresate deopotrivă bibliotecarilor şi angajaţilor din edituri.

De asemenea, cu prilejul acestei conferinţe, a fost  facilitată întâlnirea participanţilor cu cei 15 lideri şi inovatori recrutaţi din bibliotecile publice din România  ) a vut loc o prezentare sumară a celor trei proiecte implementate de cele trei echipe şi 3 lectori şi consultanţi de prestigiu de la Centrul Mortenson pentru Programe Internaţionale de Bibliotecă, din Illinois, SUA." BARBARA FORD, Director, Centrul Mortenson, S.U.A. SUSAN SCHNUER, Director adjunct, Centrul Mortenson, S.U.A.
Biblioteci şi editori din SUA  au vorbit despre dificultăţi şi parteneriate de colaborare între cele două sisteme / “U.S. Libraries and Publishers:” Issues and Partnerships”, PEGGY BARBER, Library Communication Strategies, Inc., S.U.A.  a  vorbit despre "Editurile, bibliotecarii şi viitorul cărţilor".


Bibliotecile fata in fata cu editorii - experienta americană pe scurt:

Bibliotecile-
66% din populatia SUA este inscrisă la biblioteca.
Mai intai citesc cartile la biblitoeca apoi cumpara, deci biblitoecile produc un public care cumpara carti.
Folosim cataloagele pentru a largi piata de cititori
Cititorii vorbesc cu noi despre ce vor sa citeasca
Si apoi vin editorii care nu ne ajuta.
Avem nevoie de mai multe formate pe care sa le putem descarca + pe kindle, pe Iphone
Nu cumparam carti dupa un telefon , deci nu ne mai suntati, oferiti alt fel de informatii

Editorii
Vin bibliotecarii si zic ca suntem prea scumpi.
Biblitoecile repreyinta o importanta piata de desfacere.
Cer ebookuri, si au pretentia sa le oferim  in zeci de formate.
Biblitoecile se plang de coperti, si au tot felul de cereri.
Alte evenimente + premii pentru carti si recenyii.

Targ biblitoecari editori se aduna peste 60000 de participanti.
Noaptea schimbului de carte.

Prea putine e bookuri in biblioteci  ,in cea de la care imprumuta Susan peste 3000 de carti disponibile.pentru kindle. pot fi descarcate si folosite pe o perioada de 40 de zile , dupa care dispar, si creaza unmare disconfort daca a disparut la mijlocul volumului.
Petitie  cu 10000 de semnaturi pentru mai multe ebookuri in biblitoeci.


Tin aproape cu autorii care trebuie si ei implicati in proces.

O intervenţie interesantă a avut în plen Philippe Loubiere (Profesor Cercetător, Université Paris-III, Franţa),
"Biblioteca Babel"  , o lucrare pe care o puteţi citi integral şi care arată un profund ataşament al autorului faţă de cultura română.



Workshopurile paralele s-au desfăşurat avînd ca mediatorii invitaţii de mai jos.

Lectori invitaţi: Doina Popa (Preşedinte ANBPR), Dragoş-Adrian Neagu (Prim-Vicepreşedinte ANBPR), Liviu-Iulian Dediu (Vicepreşedinte ANBPR), Sorin Burlacu (Vicepreşedinte ANBPR), Ioana Crihană (Director executiv ANBPR), Gheorghe Gabriel Cărăbuş (Director Biblioteca Bucovinei, “I.G. Sbiera”, Suceava, Membru al Biroului Executiv al ANBPR), Daniel Năzare (Director Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”, Braşov), 




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării