28 octombrie 2012

Grupul Impact-întâlnirea din octombrie


In zilele imediat următoare conferinței ANBPR de la Brăila, duminica , luni si marți , (21-23  octombrie )  a avut loc Intâlnirea  Grupului Impact.
Grupul Impact este format din coordonatori  județeni ai proiectului Biblionet, iar de o vreme au fost invitați sa se alăture grupului câțiva directori de biblioteci judetene care si-au arătat disponibilitatea.
Grupul  Impact, are ca lozincă – bibliotecari pentru bibliotecari-  și incearca sa gândească in termeni strategici sustenabilitatea proiectului Biblionet după plecarea finanțatorilor. Dorim  ca rezultatele muncii acestui grup să fie  disponibile tuturor bibliotecilor publice din România,  în speranța că se vor putea adapta la noile tendințe economice  astfel încât impactul negativ asupra funcționării acestor  instituții  să fie minim.  

 Întâlnirea din octombrie  s-a desfășurat ca a treia etapă a  instruirii „Dezvoltarea Bibliotecilor Publice din România”  susținută de David Streatfield, Consultantul Fundației Bill și Melinda Gates, și Marcel Chiranov,  Manager pentru Evaluarea Impactului  la IREX.
Obiectivele seminariilor  au fost:
1.    Utilizarea datelor referitoare la impact pentru îmbunătățirea serviciilor de bibliotecă sau pentru crearea unor servicii noi;
2.    Utilizarea datelor referitoare la impact pentru îmbunătățirea colaborării cu administrația publică;
3.    Explorarea modalităților de coordonare și colaborare a grupurilor de voluntari (similar Grupului Impact) la nivel local și național pentru a sprijini dezvoltarea bibliotecilor publice.

Întâlnirea a început cu un moment de sinteză a lucrurilor care se întamplă în bibliotecile publice  în legătură desigur cu programul Biblionet informare susținută de Marcel Chiranov. Poze-1-5








Programul Global  Libraries face un studiu care va  cuprinde toate țările cuprinse în program – harta
·         Se dorește să se identifice planurile de acțiune ale Comisiei UE în care s-ar putea include și bibliotecile publice.
·         Se caută dovezi  din bibliotecile publice cu care să se demonstreze că Bibliotecile pot face parte din planurile de dezvoltate europene.  
·         Se vor căuta domeniile în care bibliotecile pot avea un aport mare

Studiul va fi făcut în toate țările  , pe chestionare . Fiecare țară va putea folosi datele atât la nivelul proiectelor Europene, cât și în proiecte naționale, sau locale. Raportul va fi disponibil la sârșitul anului 2012.În România vor fi chestionate 700 de persoane , utilizatori ai bibliotecilor prinse în proiectul Biblionet.





David Streatfield a intrat în tematica seminarului  și am încercat să clarificăm împreună ce înseamnă-
Evaluarea impactului, cum folosim rezultatele obținute , ce provocări și oportunități ni se deschid în față atunci când încercăm o abordare strategică.
O temă de interes a fost cea de Mangementul schimbării- unde s-au discutat 7 recomandări-
1 Sunte-ti pregătit pentru schimbare?  Verificați-vă disponibilitatea.
2. Este mai bine să acționezi decât să faci planuri. Dacă petrecem prea mult timp făcând planuri , situația se schimbă și pierdem contextul  pentru care planul a fost gândit.
3.Gândește global. Acționează local.
4. Lasă-te purtat de val și apoi standardizează. Mergi acolo unde este energia.
5 Caută ajutor și susținere după start.
6 Schimbarea nu e doar a ta implică pe toți cei care doresc să se implice în procesul de schimbare. E  un concept  esențial la nivel de administrație, dar oamenii vor fi sceptici, vor accepta cu greu noile idei, abia apoi vor înțelege. Vor trece2-3 ani până să se simtă implicați.
7.Fii atent la normal-  cei pasionați sunt cei mai nepotriviți să aducă schimbarea  ei o văd în mintea lor  și nu suportă să aducă modificări acestei imagini- schimbarea o fac cei mai flexibili
Aceste principii se folosesc la pachet  , nu selectăm doar pe cele care ne plac.

Ziua a doua a revenit la rolul grupurilor de voluntari  pentru munca în echipă în scopul asigurării sustenabilității. Ce susține aceste grupuri ( în afară de finanțarea întâlnirilor)
O anumită structură, pasiune și credință în ceea ce facem?Care sunt rolulrile în echipă ( teoria Beblin)  și care sunt rezultatele  posibile ale procesului.

Aici a fost prezentată și experiența din UK- Voluntarii aduc schimbarea- cele mai importante inovații au fost aduse de grupuri de voluntari.  În imagine:

Colegii noștri au prezentat proiectele experimentale în care s-au angajat - Implementarea de activități în biblioteci publice folosind o strategie ierarhică .
Mariana Marian de la Deva a prezentat un experiment interesant prin care încearcă să mobilizeze interesul și comunicarea între bibliotecari prin  crearea  unui grup de inițiativă județean.  










A consemnat, Delia Pantea

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării