25 octombrie 2012

Curs IT lib pentru seria a patra


Săptămâna 22-26 octombrie 2012, la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” se desfășoară cursul de IT Lib, pentru bibliotecarii bihoreni care au intrat în seria a patra a programului Biblionet.
Această săptămână fiind și săptămâna   cu Acces Deschis am profitat de moment să discutăm despre rolul și poziția bibliotecii publice mai mici sau mai mari în acest concept.
La discuție au participat 5 bibliotecari din biblioteci comunale Pomezeu, Răbăgani, Bulz, Mădăras, Drăgănești, un IT ist ( Pomezeu) , un bibliotecar de la o bibliotecă orășeneasca,(Nucet)  și 5 bibliotecari din biblioteca județeană ( unul de la filiala , si 4 din sediul central)

Aparenta dificultate a noțiunii este dată de lipsa unei legături evidente cu activitatea care se desfășoară în bibliotecile publice.
Clarificarea noțiunii a dus la concluzia că bibliotecarii publici ,administrând acest tip de informație,  folosind elementele  de bază ale culturii informației în toate solicitările pe care elevii studenții sau alte categorii  le adresează bibliotecii zilnic de fapt pregătesc   contextul pentru  folosirea pe scară largă a bazelor de date cu Acces Deschis,   și de ce nu pe viitorii contributori la aceste baze de date.

Pe de altă parte creativitatea individuală este un atribut care se dobândește prin exercițiu. Elevii pot face acest exercițițiu atunci când indrumați să facă referate nu sunt lăsați să apuce pe alea facilă a acelui Copy- paste de referate de pe Internet .Bibliotecarii au și aici un cuvânt de spus.

Pe lângă tematica cursului, am mai abordat tema asociației profesionale , a cărei conferință s-a incheiat de câteva zile și chiar probleme de dezvoltare a bibliotecilor publice mici.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării